otrdiena, 2012. gada 11. decembris

....

Jā, jā, jā...  zinu... :(
Manis nav, nebija  un nebūs vismaz līdz norimsies pirmssvētku dullums. Visas obligātās un mazāk obligātās, bet "ļoti vēlamās" eglītes... Un kā gan tas gadījies, ka mēneša laikā no 11.decembra līdz 13.janvārim mūsmājās ir piecas dzimšanas dienas un divas vārdadienas???

Nespēšu gan vairs atskaitīties pa dienām, bet kopumā pagājuša nedēļa bija radīšanas laiks mūsu ģimenes skolā.
Vizuālā māksla: 

  • Dāvim tapa klusā daba ar akvareli 'koks'. 
  • Abi kopā no grāmatas mācījās par perspektīvu, zīmēja pilsētu, ievērojot visus perspektīvas noteikumus. 
  • Emīls izpildīja skolotājas uzdoto - izdomāja kādu filmu, kuru gribētu filmēt, uzzīmēja šīs filmas afišu un aprakstīja arī plānu, par ko būtu filma. 
Kokgriešana: Emīls pabeidza zāģēt sen izloloto ideju par kļavas lapu. Apstrādāja, nopulēja, iededzināja lapas dzīslojumu. 

Sports: 
  • abi zēni sagatavoja atskaites par sportiskajām aktivitātēm.
  • iesākām liet ledu - drīz mums pagalmā būs slidotava. Līdz ar to arī ikdienas pārrunās uzradās tēma - hokejs un daiļslidošana. Jau iepriekšējos gados centos puišiem iemācīt dažus daiļslidošanas elementus - turpināsim arī šogad. Arī hokejam viss jau ir sarūpēts - gan nūjas, gan 'šaiba'. Kamēr gaidam gana biezu ledus kārtu - lasam hokeja spēles noteikumus.
Informātika:

Šī mācību priekšmeta abiem bija daudz un daudz jauna arī uzzināja. Emīls lasīja un darbojās uzdevumi.lv par MS Word. Abi rakstīja atskaites, Emīls arī gatavoja tabulu ar saviem un brāļa rezultātiem sportā. 

Dabaszinības: Dāvis iedziļinājās Latvijas ģeogrāfijā, purvos, pļavās, mežos. Vairāk pastāvīgas izpētes un izziņas procesa - es iesaistījos ļoti maz. Viņš daudz lasīja dažādas grāmatas, pētīja dažādas kartes, arī no vēstures grāmatām. ļoti labprāt skrēja stāstīt man visu jaunuzzināto. Es tikai vēroju un priecājos. :) Nedaudz liku gan arī kladē ko konspektēt - tas patika mazāk. Bet man jau vajag ko atrādīt skolā, ka ir domāts un darīts. Mūsu sarunas jau kladē neilikt.

Bībele/ latviešu val. : 
  • Gandrīz katru dienu lasīja un konspektēja Bībeli. Dažreiz liku mutiski atstāstīt, lai mācās arī tekoši un literāri izteikties, bez visiem tiem 'ē, nū, un tad, un tad, un tad...' It sevišķi ar šo grēko Emīls - viņam arī rakstot, reizēm teikums pa visu lapu sanāk - ne sākums, ne beigas saskatāmi. :D 
  • Tāpat pievērsāmies arī gramatikai - abi ņēma uz priekšu jauno vielu.
  • Dāvis pildīja uzdevumus, nosakot vārda daļas, darinot jaunus vārdus (tēma :piedēkļi, priedēkļi).
  • Emīls lasīja par tiešo runu un piebildi, pildīja uzdevumus, liekot vajadzīgās pieturzīmes, pats sacerot tiešo runu ar piebildēm gan teikuma sākumā, gan pa visu, gan beigās.
Literatūra: Emīls turpina lasīt "Zaļo grāmatu". Pa vidu izlasīja vēl pēdējo neizlasīto Bērnu žūrijas grāmatu "Atnācēji" (V.Rūmnieks). Dāvis izlasīja "Garagājējs" un "Vikingi un viņu ceļojumi" (abas grāmatas pats izvēlējās vietējā bibliotēkā). 

Matemātika:  Emīls izpildīja uzdevumus un pabeidza tēmu "taisnstūra paralēlskaldņi", rēķināja laukumus, tilpumus utml. Viss gāja raiti - kā jau Emīlam :) Dāvis rēķināja uzdevumus no tēmas "Četrciparu skaitļi", arī gāja labi.

Sociālajās zinībās iesāku runāt par tēmu "nauda, budžets", visu daudz maz izrunājām, bet pastāvīgo darbu vēl neuzrakstīja. To tad paveiksim ceturtdien. 

SvešValodas: 
  • Puiši rakstīja skolotājas dotos darbu gan angļu, gan krievu valodā.
  • Tāpat turpinājām lasīt, tulkot, rakstīt no manas krievu valodas grāmatas. 
  • Angļu valodā darbojāmies ar skolotājas doto grāmatu, ikdienas gaitās pļāpājot ik pa laikam atgādināju un centāmies nostiprināt zināšanas par vietniekvārdiem, piederības vietniekvārdiem, to be, jautājumu veidošanu, nolieguma formas veidošanu.  
Dzīve:
  • Šī daļa gan kūsāt kūsāja :D Piektdien abi ar vīriņu bijām Policistu ballē. Pirmo reizi pa ļoti, ļoti daudziem gadiem bijām ballē divi vien (ar to domāts - liela balle un pavisam bez bērniem :D). Pēdējā reize, šķiet, bija mana darba Ziemassvētku ballē 2006.gadā. 
  • Sestdien savukārt ar lielāko daļu bērnu bijām audžuģimeņu Ziemassvētku pasākumā. 
Būs arī bildes, bet vairs ne šovakar. :) Rīt agri no rīta jābrauc uz skolu. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru